Search

Category: Perimtari

Karakteristikat themelore të farërave të perimeve   

Nga:  Agr. M.Sc. Agon Dërmaku  Kulturat perimore i konsiderojmë bimë njëvjeçare, dhe siç e dimë shumimin kryesorë e kanë përmes farës. Duke krahasuar me të...

Perimet që mund t’i mbillni në dimër

Perimet e dimrit janë një mënyrë ideale për tu marrë me kopshtari, pavarësisht temperaturave të ftohta. Mbjellja e perimeve të caktuara në këtë stinë...

Spërkatja dimërore e pemëve frutore

Para se të fillohet me spërkatje, më parë është mirë të kryhet krasitja e pemëve, të eliminohen degët e thyera dhe të infektuara, të eliminohen frutat e...

Kalbëzimi i qafës së rrënjës

Shkaktohet nga kërpudhat Pythium Spp.Prings. Patogjenët e kanë natyrë polifage dhe prekin disa specie bimësh bujqësore, sidomos në fazat e para të zhvillimit të...

Trajtimi i kulturës së specit për parandalimin e sëmundjeve

Spërkatja apo trajtimi i kulturës së specit njihet si një ndër masat më të rëndësishme agroteknike për parandalimin e sëmundjeve të ndryshme. Ndryshimi i...

Komuna e Prizrenit fton fermerët të aplikojnë për ngritjen e 30 serrave me participim

Drejtoria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural fton të gjithë fermerët e Komunës së Prizrenit që veprojnë në sektorin e perimekulturës, për të aplikuar në...

Sëmundjet tek kultura e specit

Speci renditet si një prej kulturave më të rëndësishme perimtare në Kosovë. Regjioni i Anadrinit prinë me sipërfaqen më të madhe të mbjellur me spec,...

Brumbulli i patates

Insekti: Coleoptera: Chrysomelidae Bimët në të cilat gjendet insekti Nikoqir kryesor i rëndësishëm është patatja. Insekti është i lidhur edhe me bimë të...

Kalbëzimi ngjyrë kafe i patates

Bakteria: Gracilicutes Bimët në të cilat gjendet bakteria Bakteret kanë mbi 200 lloje të bimëve nikoqire, por varietete të ndryshme patogjene mund të tregojnë...

Kalbëzimi unazor i patates

Bakteria: Firmicutes Bimët nikoqire Gjendet më së shumti në patate (Solanum tuberosum). Domate (Lycopersicon lycopersicum) dhe patëllxhanët (Solanum melongena)...