Search

Category: Bimë

Salepi shqiptar, bima që rrezikon zhdukjen

Kushtet e përshtatshme klimatiko-tokësore në disa zona të Shqipërisë mundësojnë grumbullimin e disa bimëve mjekësore dhe aromatike, për të cilat ka kërkesë...

Erëza më e shtrenjtë në botë rritet edhe në Shqipëri

Dy mijë lekë të reja për një gram. Quhet ari i kuq. Është erëza më e shtrenjtë në botë dhe ndër tre ushqimet më të shtrenjta bashkë me tartufin e bardhë...

Bizelja për ushqim të kafshëve

Viteve të fundit kultivimi i bizelës për kafshë në Kosovë ka marrë përmasa të konsiderueshme për faktin se gjithnjë e më shumë fermerët e kane kuptuar se...

Disa sëmundje të grurit dhe masat për luftimin e tyre

Sëmundjet kërpudhore që prekin kryesisht rrënjën, qafën e rrënjës e kërcellit Kalbëzimi i rrënjëve të të lashtave (Ophiobolus graminis. Sacc,...

Kultivimi i Asparagusit

Asparagusi është kulturë perimore e cila ka jetëgjatësi mbi 20 vite. Duke marrë parasysh që asparagusi është kulturë shumëvjeçare, duhet të i kushtohet...

Borziloku, bima që mban larg virozat, ja si ta përdorni

Sot “Në shtëpinë tonë” do të flasim për borzilokun, bima medicinale dhe aromatike e cila është shumë popullore në Mesdhe për shkak të vlerave të larta...

Salepi shqiptar, bima që rrezikon zhdukjen

Kushtet e përshtatshme klimatiko-tokësore në disa zona të Shqipërisë mundësojnë grumbullimin e disa bimëve mjekësore dhe aromatike, për të cilat ka kërkesë...

Mimozat e arta të Shqipërisë – pse vlerësohen dhe si ruhen gjatë

Të përkëdhelurat e diellit dimëror kanë çelur dhe hijeshojnë mrekullisht. Janë të parat lule pemësh që me pamjen dhe aromën madhështore sinjalizojnë që...

Shafrani – përfitimet dhe pikëpyetjet e mbjelljes në Shqipëri

Është një nga erëzat më të shtrenjta në botë, por edhe kultivimi i saj ka kosto jo të vogël. Bëhet fjalë për shafranin, bimë e cila ka nisur të kultivohet...

Kultivimi i rozmarinës

Në qarkullim gjendet si: Gjethe e rozmarinës – Rosmarini folium Vaji eterik i rozmarinës – Rosmarini aetheroleum Rozmarinën si bimë aromatike dhe mjekësore e...