Search

Category: Bimë

Fondet IPARD, mundësi për zhvillimin e industrisë së bimëve mjekësore

Industria e bimëve mjekësore aromatike (BMA) mundëson sot punësimin e mbi 100 mijë familjeve rurale në zonat e thella të vendit, të cilat sigurojnë të ardhurat...

Kultivimi i lule cianit në Shqipëri dhe përfitimet shëndetësore

Ciani njihet edhe si kokoçeli, ose gjerësisht si lulekine. Kjo bimë është shumë e njohur edhe në Shqipëri, madje kohët e fundit ka nisur të kultivohet edhe nga...

Kultivimi i aronisë dhe të mirat e saja 

Mëngjesi i së mërkurës në Klan Kosova fillojë me një storie për kultivimin e aronisë dhe përpunimin e frutave të saj. Sa janë të dobishme dhe cilat produkte...

Econick tërheq nikel nga bimët – Testimi pilot në Shqipëri pozitiv, një industrialist ka hyrë në bisedime

Prirja e disa bimëve për të ruajtur metalet ka qenë e njohur për afro dyzet vjet. Por vlerësimi i këtyre bimëve, i quajtur “hyperaccumulators” në zinxhir...

Njihuni me sherbelën shqiptare

Është e përhapur kudo, nëpër shkëmbinjtë gëlqerorë dhe faqet e maleve, si në Alpe, Korab, Pukë – Mirditë, Leskovik, Sarandë, etj. Zë një sipërfaqe...

Bimët mjekësore më të mira për shëndetin e trurit dhe gjithë organizmit

Aktiviteti i trurit është unik tek çdo individ dhe mund të krahasohet me gjurmët e tij të gishtave. Kur njeriu zgjohet nga gjumi, truri i tij arrin të prodhojë...

Gjethet dhe qetësia relative e bimëve

Ora 7 ju sjellë një storie nga fusha e natyrës duke na dhënë më shumë informata për rolin e gjetheve dhe qetësinë relative të bimëve. Për detaje ndiqeni...

Shafrani ose ‘Ari i kuq’ kultivohet edhe në Shqipëri

Dy mijë lekë të reja për një gram. Quhet ari i kuq. Është erëza më e shtrenjtë në botë dhe ndër tre ushqimet më të shtrenjta bashkë me tartufin e bardhë...

TIKA stimulon pjesëmarrjen e grave Kosovare në ekonomi duke i mbështetë ekonomitë familjare

Shoqata e Grave Shqiponjat e Dardanës e cila i prodhon mbi 20 lloje të çajrave nga bimët mjekësore dhe aromatike të kultivuara dhe të mbledhura në natyrë,...

Festivali ku Turqia dhe Australia garojnë me Hollandën…për tulipanë

Në Melburn të Australisë u hap Festivalin e 14-të i tulipanëve, që mbahet tradicionalisht me ardhjen e pranverës në këtë pjesë të botës. Organizatori i...