spot_img
HomeLAJMET E FUNDITTeknologjia, miku i bujqësisë për fermat e qëndrueshme të së ardhmes

Teknologjia, miku i bujqësisë për fermat e qëndrueshme të së ardhmes

spot_img

Si mund të bëhet bujqësia më eko-miqësore dhe të garantojë një prodhim të shëndetshëm, fitimprurës?

Përgjigja qëndron në metodat inovative të prodhimit dhe teknologjisë më të përparuar, llojet e të cilave po përdoren në Fermën e së Ardhmes në Holandë. Studiuesit nga Universiteti Wageningen zhvilluan këtë fermë për të siguruar zgjidhje për prodhim të qëndrueshëm. Ata thonë se bujqësia e tyre, e vënë në provë në Lelystad, mund të përshkruhet si riciklim i mbyllur, nivele të larta të biodiversitetit, emisione minimale të dëmshme për mjedisin. Ata po kërkojnë gjithashtu të sigurojnë të ardhura të mjaftueshme për fermerët dhe përfundimisht të mos përdorin lëndë djegëse fosile.

“Ne kemi nevojë për teknologji të re për bujqësinë e re”, tha Wijnand Sukkel menaxher i projektit Ferma e së Ardhmes.

Ferma ka dy laboratorë fushorë, një veçanërisht për testimin e agroekologjisë dhe teknologjisë. Ferma e së Ardhmes është në partneritet me projektin e financuar nga Bashkimi Evropian Nefertiti, i cili synon të rrisë përdorimin e inovacionit në bujqësi dhe të kontribuojë në një të ardhme më konkurruese, të qëndrueshme dhe klimatike.

Wijnand Sukkel thotë se ata përdorin një kombinim të agroekologjisë dhe teknologjisë me një fokus të veçantë në menaxhimin e tokës. “Ne kemi një fokus në diversitetin e të korrave, jo vetëm shumëllojshmërinë e të korrave”, shton ai.

Lelystad, Hollandë

Teknologji e lulëzuar

Robotët janë çelësi për bujqësinë moderne. Ato përshtaten bukur me metodat e prodhimit të qëndrueshëm dhe ofrojnë të dhëna të dobishme. Bram Veldhuisen është studiues në Universitetin Wageningen. Ai na tregon se “makineritë shpesh bëheshin gjithnjë e më të mëdha dhe tani me robotët ne shohim se ato gjithashtu mund të jenë më të vogla dhe kjo është më mirë për tokën”. “Sensorët, si satelitët dhe dronët, japin shumë më shumë njohuri për gjërat në fusha”, shton ai.

Fermë në pirun: Inno dhe Agri Hollandë

“Për fermerin, teknologjia do t’i ndihmojë ata të marrin vendime më të mira ose vendime të mbështetura më mirë”, tha ai.

Për t’i bërë këto lloj teknologjish të arritshme për të gjithë, interneti është i domosdoshëm. Bujqësia shkencore dhe natyrore plotësojnë metoda të reja bujqësore. Një metodë e tillë natyrale janë të mbjellat. Ato mbillen gjatë dimrit dhe përdoren për ta bërë tokën të shëndetshme. Këto bimë marrin minerale përmes rrënjëve të tyre, duke formuar proteina dhe forma organike të azotit që mbrojnë dhe përmirësojnë tokën.

Fermë në pirun: Inno dhe Agri Hollandë

Azoti është thelbësor për jetën, por nëse ka shumë në tokë për shkak të përdorimit të tepërt të plehrave, mund të dëmtojë mjedisin.

Fermë në pirun: Inno dhe Agri Hollandë

Testet laboratorike bëhen para mbjelljes dhe pas korrjes për të kontrolluar ekuilibrin e tokës. Koen Klompe, një fermer dhe studiues organik, na thotë se në Fermën e së Ardhmes “ne gjithmonë marrim disa mostra toke për të parë se sa azot ka mbetur akoma në tokë pas dimrit, kështu që ne mund të zgjedhim fekondimin. Pra nëse ka akoma shumë azot atje, atëherë duhet të fekondojmë më pak azot”.

Fermë në pirun: Inno dhe Agri Hollandë

Studiuesit në Fermën e së Ardhmes po prodhojnë energji të rinovueshme për makineritë e tyre. Ata tashmë kanë furnizuar shtëpitë e fermave dhe hambarët me panele diellore që prodhojnë energji elektrike./Motilokal.com

spot_img
spot_img
Na Ndiqni
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Lexo
spot_img
Lajme të Ngjashme