spot_img
HomeBUJKUSot Dita Botërore e Mjedisit

Sot Dita Botërore e Mjedisit

spot_img

Më shumë se 400 milionë ton plastikë prodhohen çdo vit në mbarë botën, gjysma e të cilave është projektuar për t’u përdorur vetëm një herë. Nga kjo, më pak se 10 për qind riciklohet.

Rreth 19-23 milionë ton përfundojnë në liqene, lumenj dhe dete çdo vit. Kjo është përafërsisht pesha e 2200 Kullave Eiffel të gjitha së bashku.

Mikroplastika, grimca të vogla plastike deri në 5 mm në diametër, gjejnë rrugën e tyre në ushqim, ujë dhe ajër. Është vlerësuar se çdo person në planet konsumon më shumë se 50,000 grimca plastike në vit dhe shumë më tepër nëse merret parasysh thithja.

Plastika e hedhur ose e djegur për një përdorim të vetëm dëmton shëndetin e njeriut dhe biodiversitetin dhe ndot çdo ekosistem nga majat e maleve deri në fundin e oqeanit.

Me shkencën dhe zgjidhjet në dispozicion për të trajtuar problemin, qeveritë, kompanitë dhe palët e tjera të interesuara duhet të rritin dhe shpejtojnë veprimet për të zgjidhur këtë krizë.

Kjo nënvizon rëndësinë e kësaj Dite Botërore të Mjedisit në mobilizimin e veprimeve transformuese nga çdo cep i botës.

50 vjet duke festuar Ditën Botërore të Mjedisit

E udhëhequr nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (UNEP) që mbahet çdo vit më 5 qershor që nga viti 1973, Dita Botërore e Mjedisit është platforma më e madhe globale për shtrirjen e publikut mjedisor dhe festohet nga miliona njerëz në mbarë botën. Në vitin 2023, ai organizohet nga Bregu i Fildishtë.

Koha po mbaron dhe natyra është në gjendje emergjence. Për të mbajtur ngrohjen globale nën 1.5°C këtë shekull, ne duhet të përgjysmojmë emetimet vjetore të gazrave serrë deri në vitin 2030. Pa veprim, ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit përtej udhëzimeve të sigurta do të rritet me 50 për qind brenda dekadës dhe mbetjet plastike që derdhen në ekosistemet ujore gati trefishohen deri në vitin 2040.

Ne kemi nevojë për veprime urgjente për të adresuar këto çështje urgjente.

/Motilokal.com

spot_img
spot_img
Na Ndiqni
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Lexo
spot_img
Lajme të Ngjashme