spot_img
HomeBUJKUBlegtoriNjihuni me racën e lopëve Aberdin Angus

Njihuni me racën e lopëve Aberdin Angus

spot_img

Raca Aberdeen Angus (ose Angus siç njihet ndërkombëtarisht) u zhvillua në fillim të shekullit të 19-të nga bagëtitë e përzgjedhura kryesisht të zeza të Skocisë Verilindore të njohura në vend si “doddies” dhe “hummlies”.

Ashtu si me racat e tjera të gjedhëve dhe deleve në Britani, krijimi pasoi përmirësime në blegtori dhe transport. Familjet më të hershme dalin në mesin e shekullit të tetëmbëdhjetë, por Libri i Tufës u themeluan shumë më vonë  (1862) dhe Shoqëria (1879). Historia e hershme e racës është historia e mbarështuesve të saj, zogjve përparimtarë dhe fermerëve, nga të cilët tre ishin të shquar.

Hugh Watson u bë qiramarrës i Keillor në Angus në 1808. Ai mblodhi gjerësisht stokun dhe prodhoi gjedhe me cilësi dhe karakter të jashtëzakonshëm. Hugh Watson mund të konsiderohej themeluesi i racës dhe ishte i rëndësishëm në përzgjedhjen e kafshëve më të mira të zeza, të përzgjedhura për tufën e tij.

Demi i tij i preferuar ishte Old Jock, i cili lindi në 1842 dhe u shoqërua nga Grey-Breasted Jock. Old Jock iu dha numri “1” në Librin Scotch Herd kur u themelua. Një tjetër nga kafshët e shquara të Watson ishte një lopë: Gjyshja e Vjetër, e cila lindi në 1824 dhe thuhet se jetoi 35 vjeç dhe prodhoi 29 viça. Një shumicë dërrmuese e bagëtive Angus të gjalla sot mund të gjurmojnë origjinën e tyre tek këto dy kafshë.

William McCombie vinte nga një familje nga kullosat dhe në fillimet e jetës merrej me një numër të madh bagëtish. Ai mori fermën e Tillyfour në Aberdeenshire në 1824 dhe themeloi një tufë gjaku Keillor. Mbarështimi i ngushtë i tij i dokumentuar mirë prodhoi bagëti të jashtëzakonshme që ai tregoi në Angli dhe Francë për të krijuar reputacionin e racës.
Sir George Macpherson-Grant u kthye në pasurinë e tij të trashëguar në Ballinalloch, në lumin Spey, nga Oksfordi në 1861 dhe mori përsipër rafinimin e racës sonë që do të ishte puna e jetës së tij për gati 50 vjet. Të dy McCombie dhe Macpherson-Grant u bënë anëtarë të Parlamentit.

Nga mbarështimi i linjës dhe përzgjedhja për llojin, pionierët e hershëm u krijuan në Angus, Aberdeenshire, Speyside dhe Laigh of Moray, racat më të mëdha të viçave për mish. Stoqet nga kjo zonë vazhduan ta udhëheqin racën edhe në shekullin e 20-të, ndërsa bagëtitë Aberdeen-Angus u përhapën në të gjithë Skocinë, Anglinë dhe Irlandën.
Black Angus janë tani raca më e popullarizuar e gjedhëve të viçave për mish në Shtetet e Bashkuara me 324,266 kafshë të regjistruara në 2005.

Sir George Macpherson-Grant u kthye në pasurinë e tij të trashëguar në Ballinalloch, në lumin Spey, nga Oksfordi në 1861 dhe mori përsipër rafinimin e racës sonë që do të ishte puna e jetës së tij për gati 50 vjet. Të dy McCombie dhe Macpherson-Grant u bënë anëtarë të Parlamentit.

Karakteristikat

Gjedhët e Aberdeen Angus janë të natyrshme të përzgjedhura dhe mund të jenë me ngjyrë të zezë ose të kuqe, megjithëse e zeza është ngjyra mbizotëruese, e bardha mund të shfaqet herë pas here në gjinjë.

Ato janë rezistente ndaj motit të ashpër, jokërkues, të adaptueshëm, me natyrë të mirë, piqen jashtëzakonisht herët dhe kanë një rendiment të lartë të karkazes me mish të mermeruar bukur. Angus janë të njohur si një racë e karkazes. Ato përdoren gjerësisht në kryqëzim për të përmirësuar cilësinë e karkasës dhe aftësinë e mjeljes. Femrat Angus pjellin lehtësisht dhe kanë aftësi të mira të rritjes së viçave. Ato përdoren gjithashtu si një zbërthyes gjenetik pasi gjeni i tërhequr transmetohet si një karakteristikë dominuese.

Statistikat

  • Lehtësia e pjelljes dhe e fuqishme, viça të gjallë – lopa Angus jep vazhdimisht një viç që godet tokën duke vrapuar, me pak ndihmë të nevojshme. Instinkti i nënës Angus është shumë i fortë, siç është instinkti i viçit për t’u ngritur dhe për të thithur brenda disa momenteve të para pas lindjes.
  • Nënat e shkëlqyera me aftësi superiore mjelëse – Lopa Angus është e njohur për tiparet e saj të nënës, lehtësinë e pjelljes dhe aftësinë për të dhënë një viç të prodhuar nga qumështi çdo vit që tejkalon gjysmën e peshës së saj trupore. Një nënë Angus e vendos gjithçka në viçin e saj, duke prodhuar me bollëk qumështi deri në ndarje nga gjiri.
  • Pjekuria e hershme, fertiliteti dhe qëndrueshmëria – Lopa Angus e bën mirë punën e saj, pavarësisht nëse është viçi i saj i parë apo i katërmbëdhjetë. Qëndrueshmëria (aftësia e vazhdueshme e lopës për të mbajtur viça) është më shumë se thjesht një fjalë me Angus – nuk është e pazakontë që lopët Angus 12 dhe 13-vjeçare të jenë produktive.
  • Brirët të tërhequr në mënyrë natyrale – Nuk kërkohet heqja e brirëve me bagëtitë Angus pasi ato mbajnë një gjen natyral shumë të trashëgueshëm. Brirët mund të shkaktojnë mavijosje dhe grisje dhe kujdesi i mirë i kafshëve është një arsye tjetër për të zgjedhur Angus.
  • Nuk ka sy nga kanceri ose gjirin e djegura nga dielli – Lëkura e errët dhe gjinjët e bagëtive të kuqe dhe të zeza Angus tregojnë se gjinjët e djegura nga dielli janë rrallë problem. Në mënyrë të ngjashme, syri i kancerit nuk është i përhapur në bagëtinë Angus.
  • Përshtatet me të gjitha kushtet e motit – Angus përshtaten në të gjitha kushtet me një minimum të mirëmbajtjes.
  • Konvertimi superior i ushqimit – Një studim i kohëve të fundit i llojeve të lopëve të kryqëzuara tregoi se Angus-cross ishte ndër më efikasët, duke siguruar kthime neto më të larta nga investimi.
  • Mishi i marmëruar natyral për viçat me mish të shijshëm dhe të butë – Tregu kërkon karkasë me më shumë mish të marmëruar për të kënaqur kërkesat e konsumatorëve. Trashëgimia e mishit të marmëruar është mesatarisht e lartë. Lidhja midis marmërimit dhe butësisë është gjithashtu mesatarisht e lartë, kështu që kur prodhuesit e gjedheve zgjedhin për mish të marmëruar, butësia përmirësohet. Përdorimi i gjedheve Angus me aftësinë e tyre superiore të mishit të marmëruar hap derën për përmirësimin e butësisë së viçit dhe rritjen e pranimit të mishit të viçit nga konsumatorit
  • Madhësia dhe cilësia e preferuar e karkazës – Hulumtimet tregojnë se pasardhësit e Angus mund të zgjidhen për të prodhuar pasardhës që kanë një aftësi të rritur për të klasifikuar AAA pa kompromentuar efikasitetin e ushqimit ose rritjen e kafshëve – dhe pa rritur shkallën e rendimentit në kurriz të cilësisë së karkazës.
  • Krahasimi

Provat në Australinë veriore dhe jugore kanë treguar se gjedhet Angus  mbarojnë herët me rritje të mirë, muskuj të syrit dhe rendiment. Hulumtimi i kryqëzimit të CRC në Australinë veriore mbi lopët Brahman tregon se Angus ka më shumë mish të armëruar  dhe rezultatet më të larta të cilësisë së ngrënies së MSA kur krahasohen me kryqëzimet e racave të tjera.

Në Projektin e Kryqëzimit Jugor të kryer nga studiues të Australisë së Jugut dhe Viktorias, viçat e kryqëzuar Angus kishin peshën më të ulët të lindjes, rritje të ngjashme me shkëputjen nga gjiri në fermë, dhe prodhojnë më së shumti mish të marmëruar.

Shpërndarja

Angus janë një racë vërtet ndërkombëtare, ato janë raca dominuese në SHBA, Kanada, Argjentinë, Zelandën e Re dhe Australi.

Në Australi një në katër bagëti të regjistruara janë Angus plus në shitjet e demave, 30% e bagëtive të shitura janë Angus.

Angus janë përhapur edhe në Afrikën e Jugut, Brazil, Danimarkë, Norvegji, Suedi, Spanjë, Gjermani dhe sigurisht që mbeten ende të njohura në Britani.

/landwirt.com

spot_img
spot_img
Na Ndiqni
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Lexo
spot_img
Lajme të Ngjashme