spot_img
HomeEKONOMIGazpromi rus në krizë, bie kërkesa dhe çmimi për gazin rus

Gazpromi rus në krizë, bie kërkesa dhe çmimi për gazin rus

spot_img

Fillim viti nuk nis mbarë për gjigantin energjetik rus, Gazprom, që është kompania më e madhe ruse.

Gazeta ruse ‘The Moskow Times’ ka shkruar se gjatë gjysmës së janarit Rusia ka pësuar rënie të eksportit të gazit me rreth 20%, trend i rënies që kishte filluar në vitin e kaluar për të vazhduar edhe në ketë fillim vit.

“Pos rënies së kërkesës për gaz kemi edhe rënie të çmimit të gazit, çmim i cili është më i ulëti në 15 vitet e fundit”, thekson gazeta.

Rënia e kërkesës për gaz dhe çmimit ka ndikuar në zvogëlimin e fitimit të planifikuar neto nga shitja e gazit të Gazprom me rreth 45%.

Gazprom për momentin po mundohet që përmes shitjes së naftës të kompensoj humbjet e mëdha që ka pësuar nga shitja e gazit, por edhe tek shitja e naftës ka rënie të fitimit si pasoj e rënies së çmimit të naftës me rreth 18%, Brenda vitit.

Si pasoj e rënies së fitimeve të gjithmbarshme të Gazpromit, nga shitja e gazit dhe naftës, si dhe kompanive tjera energjetike ruse, kompani të cilat marrin pjesë me mbi 52% në eksportin e gjithmbarshëm rus, pritet që të hyrat buxhetore të Rusisë për vitin 2020 të jenë më të vogla.

Si pasoj e rënies së shitjes dhe fitimit Gazprom për vitin 2020 i ka zvogëluar investimet për rreth 16.5%, çka është njëherazi viti i dytë rresht që Gazprom i zvogëlon investimet e planifikuara.

Arsyet kryesore që kanë quar në rënien e çmimit të gazit rus kanë të bëjnë me qasjen e re të Shteteve të Bashkuara të Amerikës për furnizimin e tregut evropian me gaz të lëngshëm, çka do të ndikoj që edhe gjatë vitit 2020 të mos kemi rritje të çmimit të gazit rus.

Në kuadër të kësaj SHBA ka edhe planin që  zvogëlonte varshmërin ndaj gazit rus, përmes projektit të depozitimit të gazit të lëngët në Terminalin e ishullit Kërka, në Kroaci./Ekonomia-ks.com

spot_img
spot_img
Na Ndiqni
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Lexo
spot_img
Lajme të Ngjashme