spot_img
HomeEKONOMIEksportuesit më të mëdhenj të grurit në të gjithë botën

Eksportuesit më të mëdhenj të grurit në të gjithë botën

spot_img

Prodhimi bujqësor është një nga shtyllat kryesore të ekonomisë, që përbën 3% të PBB-së në botë dhe pothuajse 30% të punësimit global. Një nga të lashtat më të rritura në botë është gruri, i cili mund të përdoret për të bërë produkte të tilla si bukë dhe produkte të pjekura. Vizualizimi ynë i ri zbulon se cilat vende janë përgjegjëse për eksportet më të mëdha të grurit në 2018.

Vlera totale e eksporteve në të gjithë botën me grurë ishte 41.1 miliardë dollarë në 2018.

Vlera e eksporteve të grurit në të gjithë botën u ul nga 49.2 miliardë dollarë në 2013.

Nga kontinenti, Evropa ka pjesën më të madhe të eksporteve në botë, në 34.4%. Afrika ka më së paku, në 0,1%.

Vendet e treta eksportuese – Rusia, Kanada dhe SHBA – janë përgjegjëse për pothuajse gjysmën e eksporteve të grurit (47.65%).

Informacioni për këtë vizualizim vjen nga Qendra Ndërkombëtare e Tregtisë, e cila detajon statistikat për secilin vend që eksporton grurë. Vizualizimi ynë është i hartës për gjithë botën, në të cilën secili vend përfaqësohet nga një rreth që korrespondon me eksportet e grurit. Sa më e lartë vlera e eksporteve të grurit, aq më i madh është rrethi. Për më tepër, ngjyra e çdo rrethi korrespondon me pjesën e vendit në eksportet e grurit në të gjithë botën, me hije të errëta kafe që përfaqësojnë përqindje më të ulëta dhe hije të lehta të kafesë që përfaqësojnë përqindje më të mëdha. Të gjitha vlerat shprehen në dollarë amerikanë.

10 vendet kryesore eksportuese të grurit

  1. Federata Ruse: 8.4 miliardë dollarë, 20.51% e eksporteve botërore
  2. Kanada: 5.7 miliardë dollarë, 13.87% e eksporteve botërore
  3. Shtetet e Bashkuara të Amerikës: 5.5 miliardë dollarë, 13.27% e eksporteve botërore
  4. Franca: 4.1 miliardë dollarë, 10.04% e eksportet botërore
  5. Australia: 3.1 miliardë dollarë, 7.54% e eksporteve botërore
  6. Ukraina: 3.0 miliardë dollarë, 7.31% e eksporteve botërore
  7. Argjentina: 2.4 miliardë dollarë, 5.88% e eksporteve botërore
  8. Rumania: 1.2 miliardë dollarë, 2.98% e eksporteve botërore
  9. Gjermania: 1.2 miliardë dollarë, 2.84% e eksporteve botërore
  10. Kazakistan: 965 milion dollarë, 2.35% e eksporteve botërore

Edhe pse eksportet e grurit dominohen nga vetëm disa vende, kjo nuk do të thotë se bujqësia nuk është e rëndësishme për ekonomitë e vendeve të tjera. Për shembull, Brazili, Vietnami dhe Gjermania rriten kolektivisht pothuajse një e treta e kafesë në botë. Për disa vende të tilla si Venezuela, eksportimi i produkteve bujqësore është mënyra e vetme për të mbijetuar në periudha të trazuara ekonomike.

Përveç ndikimit në ekonomitë e vendeve të veçanta, bujqësia mund të jetë një katalizator për ndryshimin e mjedisit. Bujqësia ka çuar në shumë pasoja negative për mjedisin, si shpyllëzimi, ndotja dhe dëmtimi i tokës. Sidoqoftë, disa thonë se investimi më shumë në bujqësi të qëndrueshme siç janë praktikat e rritjes rigjeneruese është rruga për të bërë nëse duam të luftojmë ndryshimin e klimës. Ndërsa popullata e botës vazhdon të rritet dhe burimet bëhen më të kufizuara, praktikat inovative të bujqësisë do të bëhen edhe më shumë një domosdoshmëri.

Duke pasur parasysh ndryshimet e vazhdueshme në ekonomi dhe mjedis, si mendoni se do të ndryshojë prodhimi i grurit me kalimin e kohës?/Gazeta Bujku

spot_img
spot_img
Na Ndiqni
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Lexo
spot_img
Lajme të Ngjashme