spot_img
HomeBUJKUDomatja e prodhuesit Manier Seeds, Kuantum F1 rezistente ndaj virusit ToBRFV u...

Domatja e prodhuesit Manier Seeds, Kuantum F1 rezistente ndaj virusit ToBRFV u bë zgjedhje e prodhuesve

spot_img

Varieteti i domates Kuantum F1 i kompanisë Manier Seed’s i bënë prodhuesit tanë të buzëqeshin me tolerancën e tij të lartë ndaj frutave kundër virusit ToBRFV gjatë sezonin 2021-2022

Virusi ToBRFV u zbulua për herë të parë në Izrael në 2014. Duke filluar nga viti 2015 në zonat e rritjes së domates në Melilot, Beit Ezra dhe Achivut, ajo u përhap me shpejtësi në të gjithë Izraelin dhe u raportua në Jordani në vitin 2016. Më pas, është raportuar edhe nga SHBA, Gjermani, Italia, Francë, Palestin, Kinë dhe Britani të Madhe. Në Turqi, prania e virusit në bimët e domatës në mostrat e gjetheve dhe frutave u përcaktua në vitin 2019. Fatkeqësisht, tashmë është një problem serioz në të gjitha fushat ku prodhohet domate në botë.

Farat, frutat dhe gjethet e infektuara me ToBRFV, mbeturinat e bimëve dhe barërat e këqija janë burime të inokulimit. Agjenti gjendet në shtresën e farës dhe endospermë. Ai bartet dhe përhapet me kontakt të drejtpërdrejtë (duart, veshje, kontakt i drejtpërdrejtë bimë me bimë) materiale shumimi. Në provat e fundit në serra, është raportuar se ToBRFV mund të transmetohet mekanikisht te bimët e shëndetshme të domates nga grerëzat gjatë pjalmimit.

Megjithëse simptomat e virusit në bimën e domates ndryshojnë sipas varietetit, ai shkakton klorozë, mozaik (të lehtë ose të rëndë), njolla dhe ngushtim të fletëve të gjetheve. Njollat ​​nekrotike mund të shihen në kërcell, bishtin e gjethes dhe sepalet e bimës. Në domatet e infektuara, frutat shfaqin njolla të verdha ose kafe dhe fruti i rrudhosur bëhet i pakapshëm. Frutat mund të jenë të deformuara dhe të parregullta. Ndërsa gjethet e bimës së specit shfaqin shenja deformimi, zverdhje dhe mozaik, në frutat e specit krijohen zona të verdha ose kafe ose vija jeshile dhe frutat deformohen.

Me qëllimin e zhvillimit të varieteteve rezistente, kompania Manier Seed’s ka vendosur testime në shumë hibride tona të domates në vitin 2017 në Jordani, ku sëmundja është përhapur. Në këto prova, u konstatua se disa hibride nuk shfaqnin shenja sëmundjeje. Në studimet tona intensive të kryera deri tani, përgjigja e shumë gjenotipeve të domates ndaj sëmundjes është hetuar me teknikën klasike të testimit (inokulimit) në kushte të kontrolluara. Si rezultat, deri më tani janë identifikuar 4 lloje të ndryshme shumë rezistente. Shënuesit molekularë që kemi zhvilluar për disa nga këto pika të forta përdoren në programin tonë të seleksionimit. Ne vazhdojmë të zhvillojmë shënues molekularë për burime të reja të rezistencës.

Variateti jonë Kuantum F1 është preferuar nga prodhuesit tanë në zona të gjera që nga viti 2020. Edhe pse kultivarët konkurrues pësuan humbje serioze në zonat e infektuara me ToBRFV, nuk u vërejtën simptoma në frutat e kultivarit tonë Kuantum F1 në të njëjtat zona dhe prodhuesit tanë nuk u dëmtuan. Variateti jonë i bëri prodhuesit tanë të buzëqeshin këtë vit dhe në rajone të ndryshme të Antalias – Gaziler, Dumanlar, Serik, Kumluca, Ermenek, Kütahya – Simav dhe Mersin.

Shumë shpejt do të prezantojmë tek prodhuesit tanë kultivarët tanë me rezistencë të lartë ndaj ToBRFV, të cilat i kemi zhvilluar në stinë të ndryshme dhe lloje të ndryshme domatesh.

spot_img
spot_img
Na Ndiqni
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Lexo
spot_img
Lajme të Ngjashme