spot_img
HomeBUJKUÇuditë teknologjike nuk kanë fund! Shkencëtarët mësojnë spinaqin të dërgojë e-mail

Çuditë teknologjike nuk kanë fund! Shkencëtarët mësojnë spinaqin të dërgojë e-mail

spot_img

Mund të tingëllojë si diçka nga një film fantastiko-shkencor futurist, por shkencëtarët kanë arritur të krijojnë bimë spinaqi të cilat janë të afta të dërgojnë e-mail.

Përmes nanoteknologjisë, inxhinierët në MIT në SHBA kanë transformuar spinaqin në sensorë të aftë për të zbuluar materiale shpërthyese. Këto bimë janë në gjendje të transmetojnë pa tel këtë informacion përsëri tek shkencëtarët.

Kur rrënjët e spinaqit zbulojnë praninë e nitroaromatikës në ujërat nëntokësore, një përbërje që shpesh gjendet në eksplozivë si minat e tokës, nanotubat e karbonit brenda gjetheve të bimës lëshojnë një sinjal. Ky sinjal lexohet më pas nga një aparat fotografik infra të kuq, duke u dërguar një alarm me e-mail shkencëtarëve.

Ky eksperiment është pjesë e një fushe më të gjerë kërkimore që përfshin inxhinierinë e përbërësve dhe sistemeve elektronikë në impiante. Teknologjia është e njohur si “nanobionics bimorë”, dhe në mënyrë efektive u jep bimëve aftësi të reja.

“Bimët janë kimistë shumë të mirë analitikë”, shpjegon profesori Michael Strano i cili drejtoi kërkimin. “Ato kanë një rrjet të gjerë rrënjësor në tokë, vazhdimisht po marrin mostra nga ujërat nëntokësore dhe kanë një mënyrë për të vetë-fuqizuar transportin e këtij uji lart në gjethe.”

“Ky është një demonstrim i ri se si e kemi kapërcyer barrierën e komunikimit bimë / njerëz”, shton ai.

Ndërsa qëllimi i këtij eksperimenti ishte zbulimi i eksplozivëve, Strano dhe shkencëtarë të tjerë besojnë se ai mund të përdoret për të ndihmuar paralajmërimin e studiuesve për ndotjen dhe kushtet e tjera mjedisore.

Për shkak të sasisë së madhe të të dhënave që bimët thithin nga rrethina e tyre, ato gjenden në mënyrë ideale për të monitoruar ndryshimet ekologjike.

Në fazat e hershme të hulumtimit nanobionik të bimëve, Strano përdori nanoprimcat për t’i bërë bimët me sensorë për ndotësit. Duke ndryshuar mënyrën e fotosintezimit të bimëve, ai ishte në gjendje që ata të detektonin oksidin e azotit, një ndotës i shkaktuar nga djegia.

“Bimët janë shumë të përgjegjshme për mjedisin”, thotë Strano. “Ato e dinë që do të ketë një thatësirë shumë më përpara se ne. Ato mund të zbulojnë ndryshime të vogla në vetitë e tokës dhe potencialit ujor. Nëse futemi në ato rrugë sinjalizimi kimik, ka një informacion të pasur për t’u përdorur”.

Kur nuk është i zënë me email kërkuesve, spinaqi duket se mban gjithashtu çelësin për të furnizuar me efikasitet edhe qelizat e karburantit.

Shkencëtarët nga Universiteti Amerikan kanë zbuluar se kur spinaqi shndërrohet në nanoshe të karbonit, ai mund të funksionojë si katalizator për të ndihmuar bateritë metalike-ajrore dhe qelizat e karburantit më efikase.

Spinaqi u zgjodh posaçërisht për shkak të bollëkut të hekurit dhe azotit, të cilat janë elementë të rëndësishëm në përbërjet që veprojnë si katalizatorë./Motilokal.com

spot_img
spot_img
Na Ndiqni
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Lexo
spot_img
Lajme të Ngjashme