spot_img
HomeBUJKU7 Qershor: Dita Botërore e Sigurisë së Ushqimit - Ushqimi i sigurt,...

7 Qershor: Dita Botërore e Sigurisë së Ushqimit – Ushqimi i sigurt, shëndeti i mirë

spot_img

Qasja në sasi të mjaftueshme të ushqimit të sigurt është çelësi për ruajtjen e jetës dhe promovimin e shëndetit të mirë. Sëmundjet që vijnë nga ushqimi janë zakonisht infektive ose toksike në natyrë dhe shpesh të padukshme për syrin e thjeshtë, të shkaktuara nga bakteret, viruset, parazitët ose substancat kimike që hyjnë në trup përmes ushqimit ose ujit të kontaminuar.

Siguria e ushqimit ka një rol kritik që ushqimi të qëndrojë i sigurt në çdo fazë të zinxhirit ushqimor, nga prodhimi tek korrja, përpunimi, ruajtja, shpërndarja, deri në përgatitjen dhe konsumin.

Me rreth 600 milionë raste të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi në vit, ushqimi i pasigurt është një kërcënim për shëndetin dhe ekonomitë e njerëzve, duke prekur në mënyrë disproporcionale njerëzit vulnerabël dhe të margjinalizuar, veçanërisht gratë dhe fëmijët, popullsinë e prekur nga konflikti dhe migrantët. Rreth 420 000 njerëz në mbarë botën vdesin çdo vit pasi hanë ushqim të kontaminuar dhe fëmijët nën 5 vjeç mbajnë 40% të barrës së sëmundjeve që vijnë nga ushqimi, me 125 000 vdekje çdo vit.

Dita Botërore e Sigurisë Ushqimore më 7 qershor synon të tërheqë vëmendjen dhe të frymëzojë veprime për të ndihmuar në parandalimin, zbulimin dhe menaxhimin e rreziqeve që vijnë nga ushqimi, duke kontribuar në sigurinë ushqimore, shëndetin e njeriut, prosperitetin ekonomik, bujqësinë, aksesin në treg, turizmin dhe zhvillimin e qëndrueshëm.

Kjo ditë ndërkombëtare është një mundësi për të forcuar përpjekjet për të garantuar që ushqimi që hamë të jetë i sigurt, siguria ushqimore e zakonshme në axhendën publike dhe për të reduktuar barrën e sëmundjeve që vijnë nga ushqimi globalisht.

Siguria e ushqimit është punë e të gjithëve

Nën sloganin “Ushqim më i sigurt, shëndet më i mirë”, fushata e orientuar drejt veprimit promovon ndërgjegjësimin global për sigurinë ushqimore dhe u bën thirrje vendeve dhe vendimmarrësve, sektorit privat, shoqërisë civile, organizatave të OKB-së dhe publikut të gjerë të ndërmarrin veprime.

Mënyra në të cilën ushqimi prodhohet, ruhet, trajtohet dhe konsumohet ndikon në sigurinë e ushqimit tonë. Pajtueshmëria me standardet globale të ushqimit, vendosja e sistemeve rregullatore efektive të kontrollit të ushqimit, duke përfshirë gatishmërinë dhe reagimin ndaj emergjencave, sigurimin e aksesit në ujë të pastër, aplikimin e praktikave të mira bujqësore (tokësore, ujore, blegtorale, hortikulturë), forcimin e përdorimit të sistemeve të menaxhimit të sigurisë ushqimore nga operatorët e biznesit ushqimor , dhe ndërtimi i kapaciteteve të konsumatorëve për të bërë zgjedhje ushqimore të shëndetshme janë disa mënyra në të cilat qeveritë, organizatat ndërkombëtare, shkencëtarët, sektori privat dhe shoqëria civile punojnë për të garantuar sigurinë ushqimore.

Siguria e ushqimit është një përgjegjësi e përbashkët midis qeverive, prodhuesve dhe konsumatorëve. Të gjithë kanë një rol për të luajtur nga ferma në tryezë për të siguruar që ushqimi që konsumojmë është i sigurt dhe nuk do të dëmtojë shëndetin tonë. Nëpërmjet Ditës Botërore të Sigurisë Ushqimore, OBSH dhe FAO ndjekin përpjekjet për të integruar sigurinë ushqimore në axhendën publike dhe për të zvogëluar barrën e sëmundjeve që vijnë nga ushqimi në nivel global./Motilokal.com

spot_img
spot_img
Na Ndiqni
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Lexo
spot_img
Lajme të Ngjashme