spot_img
HomeLAJMET E FUNDIT22 Prilli - Dita Botërore e Tokës

22 Prilli – Dita Botërore e Tokës

spot_img

Nëna Tokë po kërkon qartë një thirrje për të vepruar. Natyra po vuan. Zjarret në Australi, temperaturat rekord të nxehtësisë dhe pushtimi i karkalecave në Kenia. Tani ne përballemi me pandeminë COVID-19, në të gjithë botën me shëndetin e ekosistemit tonë.

Ndryshimi i klimës, ndryshimet e bëra nga njeriu në natyrë si dhe krimet që prishin biodiversitetin, si shpyllëzimi, ndryshimi i përdorimit të tokës, bujqësia e intensifikuar dhe prodhimi i blegtorisë ose tregtia në rritje e paligjshme e jetës së egër, mund të rrisin kontaktin dhe transmetimin e sëmundjeve infektive nga kafshët në njerëzit (sëmundjet zoonotike) si COVID-19.

Nga një sëmundje e re infeksioni që shfaqet te njerëzit çdo 4 muaj, 75% e këtyre sëmundjeve që shfaqen vijnë nga kafshët, sipas Kombeve të Bashkuara.

Kjo tregon marrëdhëniet e ngushta midis shëndetit të njeriut, kafshëve dhe mjedisit.

Ndikimi pozitiv, i dukshëm – qoftë përmes përmirësimit të cilësisë së ajrit ose uljes së emetimeve të gazrave serë – janë të përkohshëm, sepse ato vijnë në shpinë të ngadalësimit tragjik ekonomik dhe shqetësimit njerëzor.

Le të kujtojmë më shumë se kurrë Ditën Ndërkombëtare të Tokës që kemi nevojë për një ekonomi më të qëndrueshme që funksionon si për njerëzit ashtu edhe për planetin. Le të promovojmë harmoninë me natyrën dhe Tokën.

Përhapja e koronavirusit paraqet rrezik të madh të shëndetit publik dhe ekonomisë globale, por edhe diversiteti biologjik. Sidoqoftë, biodiversiteti mund të jetë pjesë e zgjidhjes pasi ky diversitet i specieve do ta vështirësonte patogjenët përhapjen me shpejtësi.

Dita e Tokës, që përkon me Supervitin e Biodiversitetit, është përqendruar në rolin e saj si një tregues i shëndetit të Tokës.

Ekziston një shqetësim në rritje për pasojat shëndetësore të humbjes dhe ndryshimit të biodiversitetit. Ndryshimet e biodiversitetit ndikojnë në funksionimin e ekosistemit dhe ndërprerje të konsiderueshme të ekosistemeve mund të rezultojnë në mirëmbajtjen e jetës së mallrave dhe shërbimeve të ekosistemit. Lidhjet specifike midis shëndetit dhe biodiversitetit përfshijnë ndikimin në të ushqyerit, hulumtimin shëndetësor ose mjekësinë tradicionale, sëmundjet e reja infektive dhe ndryshimet ndikuese në shpërndarjen e bimëve, patogjenëve, kafshëve dhe madje edhe vendbanimeve njerëzore, shumica e tyre preken nga ndryshimet klimatike.

Pavarësisht përpjekjeve të vazhdueshme, biodiversiteti po përkeqësohet në të gjithë botën me ritme të pashembullt në historinë njerëzore. Vlerësohet se rreth një milion specie shtazore dhe bimore tani janë kërcënuar me zhdukje.

Qëllimi i jonë i menjëhershme është të parandalojmë përhapjen e COVID-19, por në planin afatgjatë, është e rëndësishme të merreni me habitatin dhe humbjen e biodiversitetit.

Ne jemi në këtë luftë së bashku me Nënën Tonë.

Ndryshe nga çdo vit tjetër që prej shpalljes së saj, Dita e Tokës kremtohet sot në të gjithë botën me shpresë dhe impenjim për daljen nga situata e shkaktuar prej pandemisë së COVID-19!

Sot, në 50-vjetorin e kësaj dite të shënuar organizohet “Maratona botërore multimediale”, me titull #OnePeopleOnePlanet (Një popull, një planet), e cila do të transmetohet në 193 vendet anëtare të OKB.

Një emision i drejtpërdrejtë nga ora 08:00-20:00, ku nuk do të mungojnë “udhëtimet” në shumë zona e qendra kërkimore të botës, për të folur mbi shëndetin e planetit e mbi pikëpyetjet shqetësuese për të ardhmen e tij./Motilokal.com.

spot_img
spot_img
Na Ndiqni
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Lexo
spot_img
Lajme të Ngjashme