spot_img
HomeLAJMET E FUNDIT22 Maj: Dita Ndërkombëtare e Diversitetit Biologjik - Ne jemi pjesë e...

22 Maj: Dita Ndërkombëtare e Diversitetit Biologjik – Ne jemi pjesë e zgjidhjes!

spot_img

Ndërsa bashkësia globale është thirrur të rishikojë marrëdhëniet tona me botën natyrore, një gjë është e sigurt: pavarësisht nga të gjitha përparimet tona teknologjike, ne jemi plotësisht të varur nga ekosistemet e shëndetshme dhe të gjalla për ujin, ushqimin, ilaçet, rrobat, karburantin, strehimin dhe energjinë.

Këtë vit 2021 tema është “Ne jemi pjesë e zgjidhjes”. Slogani u zgjodh për të qenë një vazhdimësi e vrullit të gjeneruar vitin e kaluar nën temën e mbingarkesës, ” Zgjidhjet tona janë në natyrë”, e cila shërbeu si një kujtesë se biodiversiteti mbetet përgjigja për disa sfida të zhvillimit të qëndrueshëm.

Nga zgjidhjet e bazuara në natyrë për klimën, çështjet shëndetësore, sigurinë e ushqimit dhe ujit dhe jetesën e qëndrueshme, biodiversiteti është themeli mbi të cilin mund të ndërtohemi më mirë. Ky është mesazhi kryesor nga Konventa për Diversitetin Biologjik (CBD), instrumenti kryesor ndërkombëtar për zhvillimin e qëndrueshëm.

Biodiversiteti do të ketë më shumë ngjarje për të festuar këtë 2021. Takimi i pesëmbëdhjetë i Konferencës së Palëve (COP 15, tetor 2021) i Konventës për Diversitetin Biologjik (CBD) do të rishikojë arritjen dhe shpërndarjen e Planit Strategjik të CBD për Biodiversitetin 2011-2020 Parashikohet gjithashtu që vendimi përfundimtar mbi kornizën globale të biodiversitetit pas vitit 2020 do të merret. Kjo kornizë e re ka përfshirë një fokus në sigurimin e punës për të ruajtur biodiversitetin kontribuon në “të ushqyerit, sigurinë ushqimore dhe jetesën e njerëzve, veçanërisht për më të rrezikuarit”.

Përveç kësaj, përpjekjet për një biodiversitet të qëndrueshëm do të përfaqësohen në dy dekada të reja për periudhën 2021-2030: Dekada e KB-së e Shkencës për Oqeanin për Zhvillimin e Qëndrueshëm dhe Dekada e KB-së mbi Rivendosjen e Ekosistemit.

Kur biodiversiteti ka një problem, njerëzimi ka një problem

Diversiteti biologjik shpesh kuptohet në terma të shumëllojshmërisë së gjerë të bimëve, kafshëve dhe mikroorganizmave, por gjithashtu përfshin ndryshime gjenetike brenda secilës specie – për shembull, midis varieteteve të të korrave dhe racave të bagëtive – dhe larmisë së ekosistemeve (liqene, pyje, shkretëtirat, peizazhet bujqësore) që presin një lloj të shumë bashkëveprimesh midis anëtarëve të tyre (njerëz, bimë, kafshë).

Burimet e larmisë biologjike janë shtyllat mbi të cilat ne ndërtojmë civilizimet. Peshqit sigurojnë 20 për qind të proteinave shtazore për rreth 3 miliard njerëz. Mbi 80 për qind e dietës njerëzore sigurohet nga bimët. Rreth 80 për qind e njerëzve që jetojnë në zonat rurale në vendet në zhvillim mbështeten në ilaçet tradicionale me bazë bimore për kujdesin shëndetësor bazë.

Por humbja e biodiversitetit kërcënon të gjithë, përfshirë shëndetin tonë. Është vërtetuar se humbja e biodiversitetit mund të zgjerojë zoonozat – sëmundjet e transmetuara nga kafshët tek njerëzit- ndërsa, nga ana tjetër, nëse e mbajmë të paprekur biodiversitetin, ajo ofron mjete të shkëlqyera për të luftuar kundër pandemive si ato të shkaktuara nga koronaviruset.

Ndërsa ka një njohje në rritje se diversiteti biologjik është një aset global me vlerë të jashtëzakonshme për brezat e ardhshëm, numri i specieve po zvogëlohet ndjeshëm nga disa aktivitete njerëzore. Duke pasur parasysh rëndësinë e edukimit dhe vetëdijësimit publik për këtë çështje, Kombet e Bashkuara vendosi të festojë Ditën Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik çdo vit.

22 Maji është Dita Ndërkombëtare e Biodiversitetit e cila është shpallur nga Kombet e Bashkuara me qëllim rritjen e ndërgjegjes dhe të kuptimit më të thellë të çështjeve lidhur me biodiversitetin.

Për herë të parë kjo ditë është shënuar nga Komiteti i dytë i Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara më 29 Dhjetor 1993, që shënon dhe datën e hyrjes në fuqi të Konventës së Diversitetit Biologjik./Motilokal.com

spot_img
spot_img
Na Ndiqni
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Lexo
spot_img
Lajme të Ngjashme