Search

Sherbetet, pijet freskuese më të shëndetshme në Ramazan

130

Një pjesë e kuzhinës tradicionale anadolliane, sherbetet kanë qenë një nga pijet freskuese më të mira dhe më të dëshiruara gjatë Ramazanit. Ushqimi që konsumoni gjatë Ramazanit është i rëndësishëm. Përveç që është muaj i bekuar, i mëshirës, adhurimit, sakrificës, Ramazani është gjithashtu muaji i shëndetit gjatë të cilit muslimanët i japin pushim trupave të tyre duke marrë të gjitha ushqimet që mund të bëjnë nga iftari dhe në syfyr. Megjithatë, siç është koha e pranverës dhe dehidrimi është pjesa më sfiduese e agjërimit nga agimi deri në muzg, ajo që pi është gjithashtu e rëndësishme. Prandaj, sherbetet, të përgatitura me receta mijëra vjeçare duke përdorur erëza dhe përbërës të tjerë, bëhen pijet më të kërkuara në Ramazan.

Për të mbajtur gjallë traditën e përgatitjes së sherbeteve, studentët dhe mësuesit e Institutit Teknik të Dijarbakrit po riprodhojnë sherbetet e famshme anadolliane për Ramazan dhe regjistrimin e recetave në mënyrë që ata të mbijetojnë për Ramazanët e ardhshëm.

Nxënësit, nën mbikëqyrjen e Gülden Bulut Budak, përgatisin sherbetet sipas urdhrave dhe i dërgojnë jo vetëm në Diyarbakır, por edhe në provinca të tjera. Duke folur për Anadolu Agency (AA), Durak tha që kur Ramazani përkon me pranverën e këtij viti, njerëzit kanë nevojë për pije freskuese. Ajo tha se në vend të konsumimit të pijeve të llojit sode, është e shëndetshme të pish sherbetet e bëra nga pemët natyrale dhe bimët lokale.

Dietologia Özlem Tay pajtohet me Durak duke thënë se pijet e gazuara shfaqin norma të larta të acidit, si sheqer dhe acid fosforik që pengon strukturën e eshtrave dhe shkakton aritmi kardiake. “Pijet e gazuara nuk janë ushqyese dhe rrisin rrezikun e humbjes së kockave”, shtoi Tay. Ajo gjithashtu shtoi se pijet e gazuara shkaktojnë probleme të stomakut, mungesën e gjumit, dhimbje koke dhe mungesë përqendrimi. “Në vend që të plotësoni nevojën për ujë, pijet e gazuara shkaktojnë dehidrim,” tha Tay.

Për Tay, zgjedhja më e shëndetshme dhe më e shijshme për freskim në Ramazan janë sherbetet, si dhe limonada të freskëta dhe ajran. /Gazeta Bujku

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *