Search

Maqedoni, reshjet kritike për bletarinë, të mirëseardhura për kulturat bujqësore

121

Vala e reshjeve që e kaploi  vendin është e mirëseardhur për bujqësinë sepse e mbushi mungesën e lagështisë në tokë, por ” goditi” në bletarinë. E pamundësoi zhvillimin  e familjes së bletëve e cila tashmë më është më intensive,  duke e reduktuar në minimum daljen e bletëve nga kosheret e bletëve  dhe mbledhjen e nektarit.

Sipas agrometereologët, shiu ndoshta  do t’i shtyjë mbjelljen pranverore për disa ditë dhe punët në fusha në hapësirë të hapur, si dhe mbjelljen e duhanit. Nga ana tjetër, pozitivisht është që i mbushi akumulimet sepse ujë fillimisht do të nevojitet, për periudhën e ardhshme, tha Angelko Angelevski nga DPHM.

Në rajonin e Manastirit, thekson Angeleski, ka munguar shumë lagështia. Kulturat e drithërave  ishin në fazë kritike, ndërsa tani ka mjaftueshëm  edhe në shtesat sipërfaqësore dhe më thellë. Toka është siguruar me ujë. Përjashtim është vetëm Ovço Polja  nëse merret parasysh se vetëm 12 litra shi kanë matur stacioni në Shtip që është pak.

Gjendja në pemëtari është e mirë. Do të ishte nëse reshjet do të ndiqeshin me breshër dhe erë të fortë. Edhe vreshtaria është në gjendje të mirë  se nuk ka breshër.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *