spot_img
HomeBUJKURëndësia e kultivimit të lakër Brukselit

Rëndësia e kultivimit të lakër Brukselit

spot_img

Kjo lakër sa i përket vlerës ushqyese zë vendin e parë, në krahasim me lakrat tjera. Përmban proteine mbi 4për qind, hydrate të karbonit rreth 7,5për qind, yndyrë 0,5për qind Është e pasur me vitamina a, b1, b2, c dhe me materie minerale (p, k, fe, mg, cu, s). Shfrytëzohet si e freskët dhe përdoret në gjella të ndryshme.

Lakra e Brukselit formon një kërcell të lartë të fortë në të cilin dalin gjethet që kanë bishta të gjatë, ndërsa në sqetullat e këtyre gjetheve formohen kokat e vogla në formën e lakrës, por që janë shumë më të vogla se koka e lakrës.

Mbillet si bimë kryesore. Ka periudhë të gjatë vegjetative, mbjellja e farës bëhet në pranverë (marsmaj), ndërsa ndërrimi i fidanëve bëhet më së largu deri nga mesi i qershorit. Ndërrimi i fidanëve bëhet më së shpeshti në distancë 60-70 x 50-60 cm (20000-35000 bimë/ha). Gjatë kultivimit përmes fidanit nevojiten rreth 300 g farë/ha. Sasitë e tepërta të azotit ndikojnë në formimin e kokave më të shkrifta dhe m cilësi të dobët.

Masat tjera të përkujdesit gjatë kultivimit janë të njëjta sikurse te lakra Në disa raste aplikohet dhe mënjanimi i masës së bimëve me qëllim që të stimulohet rritja e kokave. Kjo masë aplikohet kur kokat arrijnë madhësinë rreth 1,5 cm.

Kultivarët

Brilliant F1, Brigitte F1, Olivier F1, philemon f1, Titurel F1, Lunet F1 etj.

spot_img
spot_img
Na Ndiqni
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Lexo
spot_img
Lajme të Ngjashme