Search

Perime të pasura me zink

785

Zinku është një nga metalet më aktive, që vepron me acidet duke çliruar hidrogjen. Nga pikëpamja ushqimore, zinku mund të jetë një mineral më pak i njohur se hekuri, kalciumi ose sodiumi, por nuk është më pak i rëndësishme për metabolizmin apo shëndetin tonë. Si magnezi, ashtu edhe zinku është përdorur si një ‘cofactor’ nga një numër i enzimeve kritike. (“cofactor” status i zinkut do të thotë se zinku merr pjesë direkt në aktivitetin e enzimeve.) Në fakt, më shumë se 300 enzime të zinkut janë të njohura për momentin. Edhe një mangësi e zinkut mund të ketë ndikim të gjerë për shëndetin. Imuniteti, riprodhimi, shëndeti i lëkurës, dhe vizioni, janë vetëm disa nga fushat që mund të preken.

Ne ju sjellim disa perime dhe jo perime të cilat janë të pasura me zink:

Spinaq

Kërpudha

Asparagusi apo Shpargu

Misëri

Brokoli

Gruri

Tërshëra

Hudhra

Orizi (sidomos kafe)

Bamja

Kungull i njomë

Arrat dhe farat janë të pasura me proteina, por gjithashtu edhe me zink. Mundohuni të shtoni zink në dietën tuaj me fara si:

Kungulli

Luledielli

Liri

Fara kërpi

Chia

Arrat janë pjesë e një regjimi të ushqimi të pasur me zink, të tilla si: kikirikët, arrat braziliane, arrë, shqeme, bajame dhe arra amerikane./Gazeta Bujku