spot_img
HomeBUJKUKungulli

Kungulli

spot_img

Në botë kultivohen numër i madh i kungujve. Në të ushqyerit e popullsisë tek ne më të rëndësishmit janë:

Kungujt e rëndomtë (Cucurbita pepo),

Kungujt e gjellës (Cucurbita moschata),

Kungulli i misirit (Cucurbita maxima).

Në botë janë të përhapur kryesisht në vende të nxehta. Kanë kërkesa të larta ndaj temperaturës dhe ndriçimit.

Temperatura minimale për mbirje është 140C, ndërkaq optimalja 22 deri në 240C. Për rritjen e frytit temperatura optimal është 250C.

Kungujt reagojnë mjaft mirë në përdorimin e plehrave organik. Para lëvrimit themelor preferohet të jepen 40 deri në 50 ton për hektarë pleh organik.

Vlerat orientuese të plehrave mineral janë 80 deri në 90 kilogramë, N, 60 deri në 80 kilogramë P2O5 dhe 80 deri në 100 kilogramë K2O /hektarë. /Gazeta Bujku

spot_img
spot_img
Na Ndiqni
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Lexo
spot_img
Lajme të Ngjashme