spot_img
HomeBUJKU20 Maj - Dita Botërore e Bletës

20 Maj – Dita Botërore e Bletës

spot_img

Sot është 20 maji, Dita Botërore e Bletës, ndaj shtrohet pyetja a do të ekzistonim ne pa to? Bletët nuk bëjnë vetëm mjaltin nga nektari i bimëve, por ato janë tepër të rëndësishme për polenizimin e bimëve.

Bletët dhe polenizuesit e tjerë, janë gjithnjë e më shumë të kërcënuar nga aktivitetet njerëzore.

Pjalmimi është, megjithatë, një proces themelor për mbijetesën e ekosistemeve tona. Gati 90 për qind e specieve të bimëve me lulëzim të egër në botë varen, tërësisht, ose të paktën pjesërisht, nga pllenimi i kafshëve, së bashku me më shumë se 75 për qind të të korrave ushqimore në botë dhe 35 për qind të tokës globale bujqësore. Jo vetëm që pjalmuesit kontribuojnë drejtpërdrejt në sigurinë ushqimore, por ato janë thelbësore për ruajtjen e biodiversitetit.

Për të rritur ndërgjegjësimin për rëndësinë e pjalmuesve, kërcënimet me të cilat përballen dhe kontributin e tyre në zhvillimin e qëndrueshëm, Kombet e Bashkuara e caktuan 20 majin si Ditën Botërore të Bletës.

Qëllimi është të forcojmë masat që synojnë mbrojtjen e bletëve dhe polenizuesve të tjerë, të cilat do të kontribuonin në mënyrë të konsiderueshme në zgjidhjen e problemeve në lidhje me furnizimin global të ushqimit dhe eliminimin e urisë në vendet në zhvillim.

Ne të gjithë varen nga pjalmuesit dhe është e rëndësishme për të monitoruar rënien e tyre dhe për të ndaluar humbjen e biodiversitetit.

Respektimi i katërt i Ditës Botërore të Bletëve do të festohet – në mes të një pandemie që ende nuk po shihet fundi i saj, me një ngjarje virtuale të organizuar nga FAO më 20 maj 2021 nën temën “Bleta e angazhuar – Ndërto më mirë për bletët”.

Ngjarja do të bëjë thirrje për bashkëpunim dhe solidaritet global për t’iu kundërvënë kërcënimeve të paraqitura nga pandemia COVID-19 ndaj sigurisë ushqimore dhe jetesës së bujqësisë së bashku me përparësinë e rigjenerimit të mjedisit dhe mbrojtjen e polenizuesit. Do të jetë një rast për të rritur ndërgjegjësimin se si të gjithë mund të bëjnë një ndryshim për të mbështetur, rivendosur dhe rritur rolin e pjalmuesve.

Ne duhet të veprojmë tani

Bletët janë nën kërcënim. Shkalla e tanishme e zhdukjes së specieve është 100 deri në 1000 herë më e lartë se normalja për shkak të ndikimeve të faktorit njeri. Afër 35 për qind e polinatorëve jovertebrore, veçanërisht bletët dhe fluturat, dhe rreth 17 për qind e polinatorëve kurrizorë, siç janë lakuriqët e natës, përballen me zhdukjen në të gjithë botën.

Nëse kjo tendencë vazhdon, të korrat ushqyese, të tilla si frutat, arrat dhe shumë kultura bimore do të zëvendësohen gjithnjë e më shumë nga të korrat kryesore si orizi, misri dhe patatet, duke rezultuar përfundimisht në një dietë të paekuilibruar.

Praktikat bujqësore intensive, ndryshimi i përdorimit të tokës, mono-korrja, pesticidet dhe temperaturat e larta që lidhen me ndryshimin e klimës, të gjitha paraqesin probleme për popullatat e bletëve./Motilokal.com

spot_img
spot_img
Na Ndiqni
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Lexo
spot_img
Lajme të Ngjashme