Search

Tag: , ,

Mjalti në mjekësinë popullore 

Nga Nehru Salihu – Bletarë Edhe pse mjekësia moderne ka arritur shumë larg, është prezente bindja tek qytetarët tanë se nga një herë duhet t’i kthehemi...

Kultivimi i bletëve dhe prodhimi i mjaltës

Përfituesja Sehare Tafaj është nga fshati Grejkoc, Komuna Suharekë. Duke pasur parasysh se veprimtaria e bletarisë është një sektor mjaft premtues pasi qe...

Propolisi dhe rëndësia e tij në jetën e bletës 

Nga Rrahim Grainca Propolisi është një produkt mjaftë i rëndësishëm për ekzistencën e bletës prej krijimit të sajë deri në ditët e sotme fjala Propolis...

Si të ruhen bletët në këtë të ftohtë?

Ahmet Krasniqi nga Vushtrria i ka bërë gati bletët për dimër. Për 45 ditët e ardhshme ai beson se u ka siguruar ushqim të mjaftueshëm insekteve, prej të cilave...

Llojet dhe vetit fizike të mjaltit

Nga Nehru Salihu – Bletarë Llojet e mjaltit të cilat i gjejmë më së shpeshti mjalti i livadheve: Ky mjaltë, mblidhet nga ana e bletëve nga shumë lloje lulesh...

Qumështi i mëmës së bletëve

Nga Nehru Salihi – Bketarë Qumështi i mëmës së bletëve përdoret si shtojcë e ushqimit. Me mijëra vjet në kulturat orientale çmohet si burim unik natyror...

Rëndësia e bletëve higjienizuese në mbajtjen e sëmundjeve nën kontroll

Sjellja higjienike e bletëve të mjaltit është veti e trashëguar, brez pas brezi, prej se ato jetojnë në tokë. Pa këtë veti të rëndësishme, bletët, zor se...

Punët në bletishte gjatë muajit janar

Nga Nehru Salihi – Bletarë Muaji Janar është muaj më I ftohët i dimrit, kur zakonisht bletishtet janë të mbuluara me borë. Në këtë muaj temperaturat...

Kolapsi i bletëve

Ky është një fenomen, në të cilin bletët punëtore ,në një koloni papritmas zhduken. Zhdukje të tilla kanë ndodhur gjatë gjithë historisë së bletarisë....