Search

Tag: , ,

‘Orvatjet për të njohur jetën sekrete të bletëve’

Nga Dr. Agim Nelaj Çfarë di? Çfarë bëjë? Çfarë mund të bëjë më mirë? I nderuar bletar! Guxo, Provo, Gabo, Meso. Akademia Kombëtare e Shkencave (SHBA)...

Turqia regjistron bletën super prodhuese të mjaltës

Turqia regjistroi një lloj të bletëve të mjaltit pas një përpjekje për riaftësimin dhe për të rritur prodhimin e mjaltit të pishës. Zyrtari kryesor i...

Punët në bletishte gjatë muajit mars

Nga Nehru Salihu – njohës i bletarisë Temperaturat në muajin mars fillojnë të ngritën dhe shoqëritë e bletëve hyjnë në fazën e zhvillimit më të...

Trajtimi i bletëve me acid formik

Parapërgatitje: 1. Maska 2. Dorezat dhe 3. Uji i domosdoshëm gjatë trajtimit Sqarim rreth trajtimit me acidi formik: 1. Trajtimi duhet bërë pas vjeljes së mjaltit...

Pesta amerikane

Nga Prof. Fadil Kukleci Pesta amerikane, mënyra e kurimit të sëmundjes së bletëve Sikur të gjithë organizmat e gjallë, edhe bletët janë të atakuara nga...

Si të bëheni bletar?

Bletaria është degë e bujqësisë e që hyn ne grupin e blegtorisë. Bletaria është lëmi specifike ku bletari nuk e ka të domosdoshme të ketë prona të veta të...

Mbrojtja e bletëve kundër varroas [rriqrës]

Kjo sëmundje parazitore  për herë të parë është vërejtur në vitin 1904 në ishullin Java. Shkencëtari A.C. OUDEMANS  e ka emëruar sipas hulumtuesit ...

Foto nga Bletaria ARI

Punët në bletishte gjatë muajit shkurt

Nga Nehru Salihu – Bletarë Temperaturat e ulëta, reshjet e borës si dhe fillimi i lëshuarjes së vezëve nga mëma e bletëve, janë karakteristika që e...

Bleta italiane

Nga Ramiz Zenelaj – njohës i bletarisë Shumica e bletarëve argjentinas preferojnë ligustikën tradicionale. Këto bletë janë përshtatur mirë me dimër të...

Disa nga sëmundjet e bletëve dhe mjekimi ndaj tyre

Nga Dr. Agim Nelaj AKARAPIDOZA E BLETËVE RRIQNA TRAKEALE (ACARAPIS WOODI) Acarapidosis (Akarioza ose Acarine) është sëmundje e bletëve të rritura. Shkaktohet nga...