Search

Spinaqi – për parandalimin e kancerit, menaxhimin e diabetit dhe përfitimet e tjera shëndetësore

179

Spinaqi , është një nga perimet e gjelbëra më të njohura, me gjethe, sepse është një burim i pasur i vitaminave, mineraleve, dhe pigmenteve. Spinaqi është anëtar i familjes Amaranthaceae. Është e këshillueshme për të ngrënë spinaq në baza ditore për shkak të gamës së përfitimeve të saj.

Ka mënyra të ndryshme për të përgatitur spinaq. Ju mund ta blini atë të freskët ose të konservuar, dhe pastaj hani atë të papërpunuar ose të gatuar.

Përfitimet shëndetësore të spinaqit:

1. Parandalimi i astmës

Në një studim të 433 fëmijëve me astmë, mosha e të cilave varion nga 6-18 vjeç dhe 537 fëmijë pa, raportojnë se rreziqet për zhvillimin e astmës janë më të ulëta tek individët të cilët kanë një konsum të lartë të ushqyesve të caktuara.

Një nga këto ushqyes të njohur është beta-karotene. Spinaqi është një burim i madh beta-karotene.

2. Shëndeti i kockave

Marrja e ulët e vitaminës K -është shoqëruar me një rrezik më të lartë të thyerjes së kockave. Konsumi i përshtatshëm i vitaminës K është thelbësor për shëndet të mirë, sepse përmirëson absorbimin e kalciumit, vepron si një modifikues i proteinave të matricës së eshtrave dhe mund të zvogëlojë sasinë e kalciumit.

3. Parandalimi i kancerit

Spinaqi përmban dy përbërës, SQDG dhe MGDG, të cilat mund të ndihmojnë në ngadalësimin e rritjes së kancerit.

Në një studim, këto komponime ndihmuan për të ngadalësuar rritjen e tumorit në qafën e mitrës të njeriut. Gjithashtu, ata ulën madhësinë e tumorit.

Studime të ndryshme njerëzore kanë shoqëruar konsumin e spinaqit në një rrezik të reduktuar të kancerit të prostatës. Gjithashtu, konsumimi i spinaqit mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit të gjirit.

Një tjetër studim i kafshëve mbështet këtë pohim. Gjetjet e tij treguan se spinaqi mund të ndihmojë në shtypjen e formimit të kancerit.

Gjithashtu, spinaqi përmban sasi të larta të antioksidantëve, të cilat gjithashtu mund të ndihmojnë në parandalimin e kancerit.

4. Menaxhimi i diabetit

Spinaqi përmban një antioksidant të quajtur acid alfa-lipoik, i cili është raportuar të ulë nivelet e glukozës, parandalon ndryshimet oksiduese të nxitura nga pacientët me diabet dhe rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës.

Studimet mbi acid alfa-lipoik kanë raportuar gjithashtu neuropati autonome në diabetikët dhe zvogëlimet në neuropati periferike.

Por, shumica e studimeve kanë përdorur acid intravenoz alfa-lipoik, dhe është e pasigurt nëse plotësimi oral do të ketë të njëjtat përfitime.

5. Shëndeti i Syrit

Helen M. Rasmusen, një studiues nga Universiteti i Kembrigjit, në raportin e saj të vitit 2013 që u botua në Interventën Klinike në Plakjen zbuloi se spinaqi është një burim i pasur i beta-karotenit, ksantenit dhe lutein, të gjitha që janë të dobishme për shikimin tuaj.

Beta-karotene, në spinaq të gatuar, mund të ndihmojë në rritjen e shëndetit të syve. Gjithashtu, mund të parandalojë kruarjen e syve, mangësitë e vitaminës A, sytë e thatë dhe ulcera të syve. Gjithashtu, vetitë anti-inflamatore të këtyre zarzavate mund të zvogëlojnë acarimin në sy.

6. Trajtimi i hemofilisë

Spinaqi me vitaminë K ndihmon në koagulimin e gjakut duke prodhuar protrombin, duke trajtuar kështu hemofilinë. Ajo mban funksionimin e mëlçisë duke stimuluar prodhimin e glikogjenit dhe është e madhe për kontrollin e gjakderdhjes së tepruar.

7. Ulja e presionit të gjakut

Spinaqi ka një përmbajtje të ulët natriumi dhe përmbajtje shumë të lartë të kaliumit. Kjo përbërje e mineraleve është shumë e dobishme për pacientët me tension të lartë kur kaliumi ulet dhe natriumi rrit presionin e gjakut.

Gjithashtu, folati që është i pranishëm në spinaq relakson enët e gjakut, duke kontribuar në reduktimin e hipertensionit dhe mbajtjen e rrjedhjes së duhur të gjakut.

Duke lehtësuar tensionin e arterieve, enëve dhe reduktimin e presionit të gjakut, ju mund të reduktoni stresin në sistemin kardiovaskular, duke rritur kështu oksigjenimin në sistemet e organeve të trupit për funksionalitet optimal.

Përgatiti: Albina Alija / Gazeta Bujku
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *