Search

Ndryshimet klimatike – Banka Botërore investon 200 miliardë dollarë

172

Banka Botërore do të vërë rreth 200 miliardë dollarë në dispozicion për të financuar veprimet mbi ndryshimet klimatike nga viti 2021-2025, duke ndihmuar vendet të përshtaten me efektet e ngrohjes dhe zvogëlimin emetimet e gazrave serë.

Shuma paraqet një dyfishim të planit pesëvjeçar të investimeve të vendosura pas marrëveshjes historike të Parisit të vitit 2015. Qeveritë do të takohen në Poloni këtë javë dhe së bashku do të nxjerrin një plan zbatimi për marrëveshjen e Parisit, i cili lidh vendet për të mbajtur ngrohjen globale në jo më shumë se 2C (35.6F) mbi nivelet para-industriale, me një aspiratë të një kufiri prej 1.5C. Raportet kanë treguar rreziqet e motit ekstrem nëse ngrohja arrin 1.5C, dhe nevojën që qeveritë të trefishojnë përpjekjet e tyre nëse këto synime do të mbahen. Jim Yong Kim, presidenti i Bankës Botërore, tha se njerëzit më të varfër dhe më të ekspozuar ishin në rrezik më të madh dhe u kërkoi institucioneve të tjera financiare të ndiqnin rrugën e tyre. Sipas The Guardian, këtë vit, Banka Botërore investoi 20.5 miliardë dollarë për ndryshimet klimatike, duke përmbushur objektivat që premtoi si pjesë e marrëveshjes së Parisit dy vjet më parë. Megjithatë, grupi ka vendosur më shumë është e nevojshme.

Përshtatja ndaj efekteve të ndryshimeve klimatike që tashmë janë të pashmangshme do të jetë një qëllim kyç dhe për herë të parë Banka Botërore do ta vendosë këtë përpjekje në një nivel të barabartë me uljen e misioneve, duke investuar 50 miliardë dollarë në financimin e drejtpërdrejtë për përshtatjen gjatë periudhës. Nga 200 miliardë dollarë, gjysma do të vijë në financim të drejtpërdrejtë nga Banka Botërore dhe gjysma do të jenë kredi dhe forma të tjera ndihme nga pjesë të tjera të grupit të Bankës Botërore, me qëllim mobilizimin e financave të mëtejshme nga sektori privat. Për shembull, disa financime do të  shkojnë drejt ofrimit të sistemeve të paralajmërimit të hershëm dhe parashikimeve të motit me cilësi të lartë, që pritet të ndihmojë 250 milionë njerëz në 30 vende në zhvillim të përgatiten për moti ekstrem.

Financimi i mëtejshëm do të shkojë drejt “bujqësisë së zgjuar”, e cila përshtatet më mirë me ndryshimet e pritura të motit dhe do të ndihmojë në mbrojtjen e prodhimit të ushqimit në disa prej vendeve më të prekura në zhvillim. Ajo gjithashtu do të ndihmojë për të mbrojtur 120 milion hektarë pyje./Scan Tv
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *