Search

Kivi për trajtimin e çrregullimeve gastrointestinale

169

Një studim i kohëve të fundit që u botua në Journal of Clinical Nutrition në Azi, tregon se kivi si frutë ndihmon në përmirësimin e funksioneve të zorrëve. Kivi mund të shërbejë si një ilaç natyral për çrregullime gastrointestinale si kapsllëku dhe sindromi i zorrëve nervoz (IBS).

Studimi

Hulumtimi punësoi ekspertë nga Shkolla e Ushqimit dhe Shkencave të Shëndetit, Taipei Medical University, Tajvan. Studimi vlerëson potencialin e frutave kivi për lehtësimin e simptomave të çrregullimeve të stomakut si kapsllëku dhe IBS.

Pacientët me sindrom të zorrëve të irrituar gjithashtu ata që vuajnë nga diarreja dhe kapsllëku. Disa mjete juridike për të parën, mund të inkurajojnë të fundit dhe anasjelltas.

Por, studiuesit vunë re se konsumimi i kivit përmirëson funksionin e përgjithshëm të zorrëve ul rrezikun e rëndimit të njërës prej simptomave. Gjithashtu, kivi parandalon prodhimin e kimikateve inflamatore, prandaj, ajo mund të jetë efektive edhe kundër sëmundjes inflamatore të zorrëve.

Kivi-frutë

Kivi është një frutë i butë dhe i ëmbël që përdoret tradicionalisht në mjekësinë tradicionale kineze. Ajo ka potencial të rëndësishëm për të ndihmuar në nxitjen e tretjes së duhur. Hulumtuesit kanë studiuar vazhdimisht frutin si një ilaç natyral për problemet gastrointestinale si kapsllëku kronik.

Sipas studimeve kapsllëku prek më shumë se 20% të popullsisë amerikane. Karakteristikat e zakonshme të gjendjes përfshijnë kalimin e vështirë në banjo, dhe më pak se 3 lëvizjet e zorrëve në javë. Problemi zakonisht lind për shkak të dietës së dobët, plakjes dhe pasivitetit fizik.

Pjesa më e madhe e kohës, është e natyrshme të zgjidhet. Por, nëse gjendja vazhdon për më shumë se disa javë, atëherë ajo konsiderohet kronike. Në ato raste, profesionistët e kujdesit shëndetësor sugjerojnë marrjen e laksativave. Por, këto ilaçe kanë efekte anësore të tilla si diarre, dhimbje, çekuilibër elektrolit dhe dehidrimi.

Prandaj, njerëzit janë të këshilluar që të zgjedhin për mjetet juridike natyrore në vend. Kivi është gjithashtu shumë i dobishëm për ata që nuk kanë kapsllëk. Ata mund të rregullojnë lëvizjen e tyre të zorrëve duke konsumuar kivi çdo ditë. Kjo nuk do të ofrojë asnjë efekt anësor si diarreja.

Shkencëtarët kanë atribuuar potencialin terapeutik të kivit në fitokemikali, duke përfshirë pektin dhe aktinidin, të pranishëm në të.

Actinidin është një enzimë që përshpejton dhe lehtëson rrjedhën e substancave përmes traktit të tretjes. Ndërsa, pektini është një fije që e grumbullon stolin për një kalim të duhur. Gjithashtu, këto 2 komponime shërbejnë gjithashtu si prebiotikë. Ata parandalojnë rritjen e baktereve patogjene dhe sigurojnë ushqime për bakteret e dobishme të zorrëve.

Hulumtimet tregojnë se kivi-pektin pengon rritjen e Salmonellas duke zvogëluar aftësinë e tyre për të qëndruar në zorrë. Për më tepër, ajo promovon rritjen e Lactobacillus duke rritur butësinë e saj. Që nga 70 deri në 80 për qind të sistemit imunitar gjendet në zorrë, prandaj këto vetitë e kivit  nuk përfitojnë vetëm shëndetin gastrointestinal, por edhe funksionet imunitare.

Studimet kanë treguar se kivi përmban përdorimin potencial kundër çrregullimeve të ndryshme gastrointestinale. Nëse doni një gutë të shëndetshme, atëherë fruta kivi thjesht mund të jetë fruti për ju.

Përgatiti: Albina Alija / Gazeta Bujku
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *