Search

Inteligjenca Artificiale hyn në serrat vertikale

172

Përdorimi i inteligjencës artificiale në drejtimin e serrave vertikale, për ta një produktivitet 400 herë më të lartë se ai i të korrave tradicionale horizontale: kjo është ideja e kompanisë nga Kalifornia “Plenty”, që tashmë ka fituar 400 milionë dollarë fonde nga investitorë të tillë si Jeff Bezos, themelues dhe drejtor i Amazon dhe Eric Schmidt, ish-drejtor i Google.

Për të përmbushur ëndrrën e një revolucioni të ri bujqësor, bashkëthemeluesi i “Plenty” Nate Storey zhvilloi sera vertikale që zënë vetëm dy hektarë dhe prodhojnë aq shumë sa një kulturë horizontale 720 hektarë.

Drita, temperatura dhe ujitja kontrollohen nga robotë të pajisur me inteligjencë artificiale.

Në vend të diellit ka panele LED, të cilat ju lejojnë të keni gjithmonë kushte optimale për rritjen e bimëve; uji riciklohet dhe uji i avulluar rimerret për të shmangur mbeturinat.

Sistemi është krijuar për të përdorur 99% më pak tokë dhe 95% më pak ujë sesa bujqësia tradicionale.

Qëllimi përfundimtar, siç thuhet në faqen e internetit të startup-it, është “të çlirojë bujqësinë nga kufizimet e motit, stinëve, kohës, distancave, dëmtuesve, katastrofave natyrore dhe klimës”./Motilokal.com