Search

Franca bëhet vendi i parë që ndalon të gjitha pesticidet që lidhen me vdekjen e bletëve

1444

Në maj të vitit 2018, Bashkimi Evropian (BE) ndaloi tre lloje të rëndësishme të pesticideve që ndikojnë në rënien e popullatave të bletëve. Clothianidin, imidacloprid dhe thiamethoxam të cilat tashme janë të ndaluara të përdoren në kulturat bujqësore.

Megjithatë, Franca ka shkuar një hap më tej dhe ka vendosur pengesën më të lartë në përpjekje për të shpëtuar bletët. Duke pasur parasysh rëndësinë e pollinatorëve ndaj natyrës dhe mbijetesës së biosferës, kjo nuk mund të ndodhë shumë shpejt!

Studimet tregojnë se pesticidet neonicotinoid sulmojnë sistemin nervor qendror të insekteve, duke çuar në humbjen e kujtesës dhe shkathtësitë se shtimit, që redukton pjellorinë. Bletët të cilat nuk mund të gjejnë rrugën e tyre që përsëri të kthehen në koshere ato menjëherë vdesin. Sidoqoftë, pesticidet gjithashtu ndikojnë në flutura, zogj dhe insekte të tjera polenizuese.

Ka një arsye pse Franca është përpara në këtë drejtim: Pesticidet “vrasja e bletëve” u testuan së pari në fushat franceze në vitet 1990 – dhe fermerët francezë dëshmuan në radhë të parë efektet katastrofike që ndodhën në vitin 1994, ku 400,000 koloni të bletëve vdiqën brenda disa ditësh, por historia u varros nën një shtresë të korrupsionit dhe shkencës së shtrembëruar.

Që nga ajo kohë, aktivistët dhe prodhuesit kanë luftuar për të kontrolluar situatën. Ne e mbuluam këtë tregim në mënyrë të plotë në një post të mëparshëm: Dëshmi e madhe që lidhin insekticidet neonicotinoide me vdekjen masive të bletëve dhe zogjve.

Masa e re është e sigurt për t’u festuar nga ekologët dhe përcakton një shembull të mbrojtjes së natyrës që pjesa tjetër e botës duhet ta ndjekë. /Gazeta Bujku