Search

Category: OPINION

Shoqata e profesionistëve të pylltarisë së Kosovës, kërkon mbrojtje dhe siguri në punë për rojtaret e pyjeve

Nga Adem Lushaj Sulmi fizik ndaj rojtarëve,  Jenuz Brahimi dhe Sejdi Qusa, nga kanë pësuar edhe  plagë trupore të shkaktuara nga  armët e ftohta të përdorura...

Bukuritë natyrore të Deçanit të rrezikuara nga krimi!?

Nga MSc. Adem Lushaj, drejtor i “Shoqata e Intelektualëve të Pavarur” në Deçan Komuna e Deçanit mund të krenohet për bukuritë e saja natyrore, ngase këtë...

Pse duhet investuar në resurset turistike në Deçan?

Shkruan: MSc. Adem Lushaj Turizmi si një proces, me zgjerimin e vet zhvillimor, viteve të fundit është shndërruar në industri globale. Zhvillimi i turizmit është...

Bleta dhe plastika

Nga Dr. Agim Nelaj Bleta vjen nga një jetë natyrale mijravjeçare. Njeriu futet në skenë, por jo aq dashamirës me bletën. I shkakton asaj stres. Një ndër...

Pronën kur se ruan i zoti, nuk e ruan as Zoti

Nga Shpend Nikoçi Gështenja e Tropojës në “emergjencë ekologjike” Arsyet pse dëmtohet, pse shkatërrohet dhe pse digjet ekosistemi i gështenjave të...

Pikëpyetjet mbi sigurinë ushqimore, nga buka te mishi, ku duhet pasur kujdes

Nga Prof. Dr. Abdyl Sinani  Me hormone apo pa hormone? Me pesticide apo pa pesticide? E kontaminuar apo jo? Pikëpyetjet mbi atë çka konsumojmë janë shtuar shumë,...

Roli i aditivit në industrinë ushqimore

Nga Prof. Dr. Abdyl Sinani  Përmirësimi i sigurisë ushqimore mund të realizohet, falë specialistëve të fushës, si kimistëve teknologë që sot mungojnë në...

Reforma në bujqësi, një emergjencë kombëtare

Shuaip Roshi, ekspert i bujqësisë Situata në bujqësi është tepër e rënduar, reformat kapitaliste dhe zhvillimi kapitalist i saj është frenuar, problemet më...

Shkatërrimi i tokave bujqësore, një përgjegjësi për të ardhmen

Trashëgoni tokat bujqësore te pasardhësit dhe kushtoni rëndësi mbrojtjes së tyre. Shkruan: Hasan Vuçitërna Toka bujqësore shfrytëzohet për qëllime të...

Sigurimi i ushqimit është prioritet ndër prioritete

Nga Prof. dr. Imer R. RUSINOVCI Bujqësia bashkëkohore e shekullit XXI karakterizohet me mungesa të panumërta të drejtimeve të zhvillimit të ardhshëm. Sistemet e...