Search

Aknet në lëkurën e kokës: Shkaqet, simptomat dhe mjetet shtëpiake

549

Ju mund të mendoni se të keni aknet në lëkurën e kokës është shumë më mirë sesa të keni problemin e tmerrshëm të lëkurës në fytyrë. Megjithatë, puçrrat në lëkurën e kokës, mund të jenë shumë të dhimbshme – Gjithashtu, puçrrat që ndodhen në lëkurën e kokës që mbetet pa trajtuar mund të çojë në plagë të dhëmbëve dhe të tullacëve, gjë që është padyshim e keqe!

Meqë puçrra ka prirje të ekzekutohet në familje, ju mund të jeni në rrezik të keni aknet kokës nëse një i afërm i juaj është duke vuajtur prej tyre. Por mos e hidhni poshtë si opsion, thjesht sepse keni atë që fshihni në gjenet tuaja nuk do të thotë domosdoshmërisht që ju nuk keni zgjidhje tjetër përveçse të jetoni me aknet kokës për pjesën tjetër të jetës tuaj. Më vonë në këtë artikull, ju do të mësoni disa nga gjërat që mund të bëhen për të parandaluar problemin. Por, përpara atyre këshillave të dobishme, le të mësojmë disa çështje me të vërtetë të rëndësishme për puçrrat e kokës.

Shkaqet dhe kontribuuesit

Ashtu si me aknet gjetkë në trup, puçrra fytyre, të kokës është shkaktuar nga e njëjta gjë. Ju shikoni, çdo gjëndër e flokëve shërben si një kalim për sebum të prodhuar nga gjëndra dhjamor. Sebum është e rëndësishme për lubrifikimin e lëkurës dhe flokëve. Ka raste kur gjëndrat dhjamore prodhojnë shumë sebum, të cilat mund të përfundojnë të bllokuara brenda folikulave të flokëve për shkak të poreve të bllokuara të lëkurës. Sebum që nuk i shpëton borive të lëkurës prodhon një përplasje që mund të shpërthejë dhe të çojë në një infeksion, duke shkaktuar puçrra fytyre.

Ndonjëherë puçrra fytyre e kokës është sjellë nga përdorimi i produkteve të kujdesit të flokëve që përmbajnë kimikate të ashpra, duke lënë poret në kokën e acaruar. Zakonisht, përdorimi i mjeteve të flokëve që janë shumë të trasha mund të bllokojnë poret.

Ekspertët thonë se ka kontribues të shumtë në zhvillimin e akneve të kokës. Ata nuk shkaktojnë puçrra fytyre, por ato shërbejnë si shkak për formimin e saj. Disa nga kontribuesit e njohur të akneve në lëkurën e kokës (si dhe gjetkë në trupin tuaj) përfshijnë toksina mjedisore, stres, dhe mosbalancim hormonal. Marrja e barnave që përmbajnë hormone ose shkakton ndryshime në nivelet e hormoneve mund të shkaktojnë puçrra fytyre të kokës.

Shenjat dhe simptomat

Ashtu si aknja e vendosur në fytyrë, shpinë, gjoks dhe zona të tjera të trupit, puçrra fytyre në lëkurën e kokës karakterizohet nga formimi i gungave të kuqe dhe të përflakur. Gungat e përmendura mund të jenë të dhimbshme sidomos kur preken. Për më tepër, ato mund të jenë kruarje. Kruarja është jo-jo sepse mund të bëjë plagë lëkurën, duke shkaktuar probleme të mëtejshme.

Disa puçrra në lëkurën e kokës mund të jenë të dukshme sidomos nëse janë pranë vijës së flokëve ose në zonën ku i ndani flokët. Gungat në lëkurën tuaj të kokës mund të jenë gjithashtu kore dhe formë të rrjedhjes, dhe flokët tuaj mund të duken të matur.

Është shumë e mundur për ju që të përfundoni me plagët në lëkurën tuaj të kokës, si dhe pika të mprehta nëse puçrra është lënë pa trajtuar, veçanërisht nëse gjendja e lëkurës është lloji i rëndë. Ekspertët thonë se puçrra fytyre apo e kokës mund të çojë në atë që njihet si folikuliti i kokës, i cili është në fakt një problem më i madh sesa aknet.

Trajtimi dhe parandalimi

Mund të jetë tepër sfiduese për të trajtuar aknet e kokës, për shkak të të gjitha flokëve që janë në rrugë të drejtë. Aknet në çdo pjesë tjetër të trupit mund të trajtohet me peroksid benzoyl, por duke e përdorur atë për aknet kokës mund të lërë flokët të zbardhura. Aplikimi i acidit salicilik në pikat e vështira mund të përshpejtojë tharjen dhe shërimin e akneve.

Ju mund të përfitoni jashtëzakonisht nga shmangia e produkteve të stilit të flokëve që janë të yndyrshme nëse jeni të prirur për të pasur aknet kokës. Kjo për shkak se ato mund të shkaktojnë bllokim të poreve, potencialisht që çojnë në formimin e akneve. Në përgjithësi, është një ide e mirë të qëndroni larg nga çdo produkt i flokëve që përmban përbërës irritues.

Mos harroni të lani flokët dhe kokën menjëherë pas ushtrimit ose angazhimit në ndonjë aktivitet fizik që ju shkakton djersën për të mbajtur poret në lëkurën e kokës nga bllokimi dhe infektimi. Konsideroni përdorimin e shamponit të mjekuar që përmban sulfid të zinkut ose selenit. Nëse dëshironi, mund të shtoni disa pika vaj çaji në shampon tuaj të preferuar të butë.

Albina Alija / Gazeta Bujku
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *